Verlies van gezondheid

Als je hoort dat je chronisch of ongeneeslijk ziek bent staat je leven even stil. Je toekomst ziet er opeens heel anders uit. Er kan van alles door je hoofd schieten over wat er was, is en komen gaat. Er komt een onzekere tijd aan, een tijd die op een waardevolle manier ingevuld kan worden als er ruimte en aandacht gegeven wordt aan dat wat aandacht vraagt. Het kan zo zijn dat je lichamelijk of geestelijk veel in moet leveren. Dat is een groot verlies. Hoe ga je hiermee om? Kun je hier zelf, of samen met je partner of gezin een weg in vinden?

Je kunt veel vragen of emoties hebben waar je niet mee uit de voeten kunt. Misschien wil je je partner of kinderen ontzien en voel je je erg alleen. Soms kan een begeleidend gesprek met jou of samen met je naasten helpend  zijn om meer begrip te hebben voor elkaar. In die gesprekken zal er ruimte zijn voor emoties en voor wat er in een ieder omgaat.

Stervensbegeleiding
Als het levenseinde nabij is, wordt vaak de balans van het leven opgemaakt. Heb ik de dingen gedaan die ik wou doen? Zijn er zaken in de familie die nog uitgesproken moeten worden? Ook kunnen er emoties loskomen, zoals boosheid of angst voor de dood. Misschien maak je je zorgen over de naasten die achterblijven, of wil je ze niet belasten met jouw vragen en zorgen. Ik heb veel mensen begeleid in deze laatste levensfase. Kwaliteit van leven staat bij mij voorop. Aandacht voor het medische en lichamelijke was er vaak voldoende, voor levensvragen was niet altijd ruimte of aandacht. Als belangrijke onderwerpen niet besproken of afgehandeld zijn, kan dat spanningen of onrust geven.

Afscheid nemen
Samen met jou en/of je naasten bespreken we in alle rust, hoe jullie in deze periode je weg kunnen vinden. Op welke manier willen jullie afscheid nemen van elkaar? Hoe wil jij afscheid nemen van het leven? Dit kan zijn d.m.v. gesprekken of er kan een waardevol aandenken gemaakt worden. Als er spanning of onrust is, zou ik een hand- of voetmassage kunnen geven. Dit kan rust en verlichting bieden waardoor het leven makkelijker losgelaten kan worden.

'Moeizame wegen

leiden vaak

naar mooiere

bestemmingen'