Over mij

Mijn naam is Marlène Jansen. Ik heb jarenlang als verpleegkundige in de terminale thuiszorg en in hospices gewerkt. Hier heb ik veel werkervaring opgedaan, in die periode ben ik ook de opleiding voor palliatief verpleegkundige gaan doen. De laatste levensfase en de begeleiding van naasten rondom en na een overlijden, hebben al jaren mijn interesse. Er komen zoveel facetten uit het leven van iemand in de stervensfase naar boven die aandacht krijgen of om aandacht vragen. Ik wil hen en de naasten die aandacht en ruimte geven.

Op een bepaald moment kreeg ik te maken met verliezen in mijn omgeving. Het raakte me enorm hoe ik zelf, maar ook anderen hiermee omgingen. Welke impact een verlies op je leven kan hebben. Contacten werden intensiever of verminderden juist. Er begon iets in mij te knagen..... Ik wilde meer weten over wat rouw nou eigenlijk precies is. En nóg meer over hoe je leven weer in balans kan komen na een verlies. Wat is hiervoor nodig?

Verlies in Balans
Het is mijn missie om mensen te ondersteunen in hun rouwproces, waardoor ze op eigen kracht verder kunnen in het leven. Ik ben onderzoekend, welke vraag ligt er achter een vraag? Ik ben empathisch, geef ruimte en aandacht aan mensen. Samen wil ik op zoek naar hoe de balans in iemands leven weer in evenwicht kan komen.

Kwaliteit
Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg). Zij stellen eisen aan de kwaliteit van zorg die geleverd wordt door o.a. verlies- en rouwbegeleiders. Ik volg scholingen, workshops en lees vakliteratuur. Tevens neem ik deel aan een intervisiegroep, mede om mezelf scherp te houden.

Nevenactiviteiten
Ik ben mede organisator van Wereldlichtjesdag in Deventer, dit is jaarlijks elke 2de zondag in december. Een moment om stil te staan bij alle kinderen die overleden zijn, jong of oud.

Ik verzorg de nazorg voor Uitvaartzorg Deventer

 


 

Ervaringen

Ria (rouwwandeling)
'Toen ik  een stukje las over de rouwwandelingen, heb ik me hier gelijk voor opgegeven. Ik heb nl. eerder ervaren hoe goed het is om contact te hebben met lotgenoten.
Het is fijn om al wandelend te horen hoe lotgenoten met bepaalde situaties omgaan, de herkenning ervan.... We lachen, huilen en zijn soms ook boos, alles mag!  Marlène begeleidt deze wandelingen heel goed. Ze is rustig, geeft iedereen persoonlijke aandacht en heeft goed in de gaten waar een ieder op dat moment mee bezig is. De gesprekken (ook bij de koffie) over het thema vind ik heel zinvol, het geeft me meer inzicht in wat er allemaal met me gebeurt. Tevens geeft ze elke keer een attentie mee, passend bij dat thema, ik vind dat een heel mooi gebaar. Door de wandelingen leer ik anders om te gaan met mijn verdriet.'

Mw. K.
'Ik heb met Marlène goed over mijn naderend sterven kunnen praten. Het liefst wilde ik euthanasie, maar ik had ook nog zoveel vragen. Vragen over het leven en over de euthanasie zelf. Tevens wilde ik mijn kinderen niet langer tot ‘last’ zijn. Op advies van Marlène heb ik  met hen hierover gesproken en toen bleek dat ze het alleen maar fijn vonden als ze wat voor me konden doen!  Ze heeft mij en mijn kinderen op een persoonlijke manier naar de dood toe begeleidt. Marlène voelde me goed aan, was rustig aanwezig en heeft kennis van zaken.'

Nanne (rouwwandeling)
'Ik ervaar de wandelingen als heel positief. We wandelen steeds in een mooie bosrijke omgeving. Zolang we kunnen praten en luisteren is het voor mij goed. De gedichten die Marlène voordraagt tijdens de wandeling komen binnen! Ze stuurt ze achteraf toe, heel fijn om nog na te kunnen lezen.
Het napraten over het thema en ervaringen uitwisselen tijdens de koffie vind ik erg prettig.'